Palánta Egyesület, kirándulás Mezőkövesdre (2016.11.22.)

Mezőkövesdi kirándulás

         November 22-én harminchat 5. és 6. osztályos petőfis diákkal Mezőkövesdre, a „matyó fővárosba” kirándultunk a Palánta Egyesület jóvoltából.

A kissé hosszúra nyúlt út után először a Matyó Múzeumba látogattunk el. A tárlatvezetésnek köszönhetően  megtudtuk, hogy egy legenda szerint a város és a környező falvak népének, a matyó népcsoportnak a neve is a Mátyás névből származik.  Megismerhettük a matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését. Közelről csodálhattuk meg a matyó férfi és női viseletet,  a menyasszony hozományával megrakott lakodalmas szekeret.

Utunk ezután a Hadas városrészbe, a Kisjankó Bori Emlékházba vezetett, mely a Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket.

A déli órákban két csoportra válva kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek. A kisebbek a kellemes hangulatú Kedves Pöttyös nevű kézműves kávézó emeletén készíthettek papírtányérból, színes lapokból baglyot formáló dísztárgyat. Aki elkészült, a földszinten vásárolhatott magának helyi készítésű süteményeket, forró csokit.

De a másik csoport sem unatkozott ám addig. A Népi Művészetek Házában, a tükrös táncteremben egy hosszú asztal várta a gyerekeket. Miután mindenki talált helyet magának, az előttük lévő pamutgombolyagok közül válogathattak kedvük szerint. A körmös fonással nemcsak a lányok, de a fiúk is egymás után gyártották a szebbnél szebb színes karkötőt, így ajándékot is vihetett haza mindenki a családjának.

Négy óra után kissé elfáradva, de nagyon sok élménnyel, no meg karkötővel, gazdagabban indultunk haza.

Köszönjük a Palánta Egyesületnek, hogy egy tartalmas napot tölthettünk el ebben a kicsi, de nagyon szép városban.

Madarasi Magdolna