XX. jubileumi Tájökológiai Konferencia

Dr. Balogh János Kossuth- és Széchenyi-díjas zoológus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja gyerekként évekig élt Túrkevén. Emlékére az Alföldkutatásért Alapítvány, Túrkeve Város Önkormányzata, a Túrkevéért Alapítvány és a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola évente megrendezi a Dr. Balogh János Nagykunsági, Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferenciát. A XX. konferenciára 2024. február 10-én került sor, Túrkevén.

A konferenciába nem csak a felnőtteket, de az előzetesen, a tájegységek iskoláiban meghirdetett versenyekkel a tanulókat is bevontuk.

A 3-4. osztályos tanulók levelezős természetvédelmi versenyen vehettek részt. A vetélkedő feladatait a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola volt igazgatója Németh Károlyné szakmai segítségével Urbán Marianna, Deák Ildikó és Erdősné Sindel Olga tanító nénik állítottak össze, melyek Dr. Balogh János életével, életművével, a környezet-, a természetvédelemmel voltak kapcsolatosak.

Alsósaink a versenybe 39 gyermek részvételével, azaz 13 csapattal vetették bele magunkat a – többek között anagramma, étlap készítő, keresztrejtvények, gyógynövényes – feladványok sorába, hogy minél előkelőbb helyen végezhessenek.

A végeredmény nagyon szoros lett, ezt mutatja, hogy az első és a negyedik helyezett között is csak 5 pont volt a különbség. A versenyen 3 fős csapatok indulhattak, ebben az évben 32 trió nevezett, kérésre plusz egy négyfős csapat, tehát 100 gyermeket mozgatott meg a téma. A helyi iskolák (Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola, Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda) mellett vidékről (Mezőtúr, Karcag, Ecsegfalva) is érkeztek pályázatok. Ebben az évben már Kengyel is csatlakozott a versengőkhöz. Külön szeretném kiemelni a püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskolát és Óvodát, ahonnan rendszeresen nagyon sok megoldás érkezik. A 4 fős csapat is tőlük volt, ugyanis az egyik osztályból mindenki szeretett volna részt venni a versenyen. A legtöbb leadott munkával a iskolánk büszkélkedhet, 13 beadványával. De ezek mellett is van okunk örülni, mivel az első 2 helyezést iskolánk tanulói érték el, Ők vehettek részt a Tájökológiai Konferencián, és vehették át a megérdemelt jutalmukat:

1. helyezett – „Ökosok” az okosok csapat, tagjai: Barta Norbert, Bodó Borisz, Sallai Róbert Barnabás, felkészítő: Szabó Tünde

2. helyezett – Bagolyvédők csapat, tagjai: Faragó Adél, Németh Anna Lea, Veres Alma Zselyke, felkészítő: Kovácsné Szécsi Mária

A felső tagozatos, középiskolás tanulók képzőművészeti pályázaton vehettek részt. A témája ebben az évben: „Csak egy Földünk van…” Sokszor elhangzik, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt. Ez most is igaz, hiszen több mint 200 rajz, festmény, grafika érkezett be. S, elmondható, hogy voltak köztük igen szép, értékes alkotások is. A 22 díjból 5-öt a mi tanulóink nyertek el:

5. évfolyamosok eredményei:
1. helyezés: Rácz Jázmin
2. helyezés: Madaras Áron Dániel
3. helyezés: Ányos Natália Vanda

Különdíjas lett:
6. évfolyamon: Pabar Panna Jázmin 
7. évfolyamon: Takács Adél

Felkészítő tanáruk Szabó Andrásné.

A konferencián a felnőtt előadók mellett diák előadók is szerepelnek. Iskolánkból Simon Judit 6. osztályos tanuló tartott előadást „A szőrös láncfűrész” (hód) címmel. Felkészítő tanára Pagonyiné Mikes Irén volt.

A konferencián került kiosztásra a Balogh János-díj. Külön öröm, hogy ebben az évben Németh Károlyné, iskolánk volt igazgatója is megkapta ezt a díjat.