Alsós sportnap 2023.

Az Európai Diáksport Napjához kapcsolódóan rendezte meg szeptember végén a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola a szinte hagyományossá vált sportnapját.

Magyarországon 1500 iskola vett részt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által életre hívott, ma már Európai Diáksport Napja (ESSD) néven futó programban, melynek során az MDSZ mozgásra hívta a hazai általános és középiskolákat.

Az MDSZ-nek az a legfőbb célja, hogy ezen a napon “színes, sokféle aktivitásban” vehessenek részt a diákok. Ennek a napnak arról kell szólnia, hogy a diákok legalább két órán keresztül “élményszerű” sportolást végezzenek.”

A petőfis kisdiákok –az alsó tagozat- először a Kossuth utcai körzet udvarán gyülekeztek, majd minden évfolyam/osztály elindult a gondosan eltervezett program megvalósításának helyszínére, illetve elkezdte a túráját.

Az 1. és 2. évfolyam Fesztiválon vett részt az iskola udvarán. A megnyitó és a közös zenés bemelegítés után csoportokba rendezve elhelyezkedtek a nyolc állomáson. Sokszínű játékos, ügyességi feladatok várták a gyerekeket, ahol kipróbálhatták magukat. A másodikosok csapatjaikban lévők elsősöknek segítettek, terelgették őket, vigyáztak rájuk. Az állomások mindegyikén pedagógusok vezették a spottevékenységet. Jókedv, hangos nevetés mellett fontos volt, hogy minden kisgyermek különböző mozgásformákat tapasztaljon meg, és olyan élménnyel térjen haza, hogy minél többet mozogjon a program által kipróbált feladatok/játékok után.  Zene kísérte a programot, majd zárásként kiabálták a kicsik: PETŐFI!

Az Európai Diáksport Napi programsorozat iskolai rendezvényeibe ebben az évben beépítettük az ”Irány a zöld! „üzenetet. Ebben a gyönyörű őszi időben gyerekeink kerékpárra pattantak és bejárták városunk határát, gáton és földúton kerekezve jó hangulatban töltötték el ezt a délutánt. A kerékpártúrákhoz szülők is csatlakoztak kísérőként.

3. évfolyam

A 3.a osztály a ligetben töltötte a sportnapot. Futottunk a futópályán, sorversenyt rendeztünk. Pihenésként játszottunk a játszótéren.

A 3.b osztály kerékpártúrán volt a sportnapon. Az iskolától indulva 12 km-t kerekeztünk csodálatos időben és környezetben. Útközben több pihenőt beiktatva megfigyeltük az őszi határt, állatokat, növényeket. Kellemesen elfáradva, tele élmennyel tértünk vissza.

4. évfolyam

A 4.a osztály kikerékpározott a Balai-hídhoz, de útközben 4 állomáson feladatokat teljesített csapatával. Pólóátadás, tárgykeresés, zsákbanfutás tette próbára őket, majd egy furfangos keresztrejtvényt kellett megfejteniük. Az állomásokat minden tanuló lelkesen teljesítette. Vidám hangulatú, élményekben gazdag délutánt tudhattunk magunknak

A 4.b a sportpályán számháborúzott (hagyományos, “zászlós”) majd a motocross pályán biciklizett. Jól érezték magukat a gyerekek!

A 4.c osztály kerékpárra pattant és bejárta városunk határának nevezetességeit, s közben 10 kilométert letekert műúton és földúton. Megnéztük az egykori Balai Gazdaság központját, ahol épp kukoricát arattak. Megálltunk és megkerestük azt a helyet, ahol egykor a Tere-halom állt, és a kunhalmokról és az itt folyó régészeti ásatásokról beszélgettünk. Utunk közben számtalan cickányt, nyulat és őzet láthattunk, szinte méterekre tőlünk.