Alsós sportnap (2022.10.07.)

Október 07. péntek délután rendezte meg a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola a szinte hagyományossá vált sportnapját. Az alsósoknak a közös bemelegítés után a város különböző helyszíne adott otthont erre a kettő órás mozgásra.

Magyarországon 1500 iskola vett részt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által életre hívott, ma már Európai Diáksport Napja (ESSD) néven futó pénteki programban, melynek során az MDSZ mozgásra hívta a hazai általános és középiskolákat.

Az MDSZ-nek az a legfőbb célja, hogy ezen a napon “színes, sokféle aktivitásban” vehessenek részt a diákok. Ennek a napnak arról kell szólnia, hogy a diákok legalább két órán keresztül “élményszerű” sportolást végezzenek.”

A petőfis kisdiákok –az alsó tagozat- először a Kossuth utcai körzet focipályáján melegítettek be, majd minden évfolyam elindult a gondosan eltervezett program megvalósításának helyszínére, illetve elkezdte a túráját.

Az 1.évfolyam az iskola folyosóját, tantermeit és tornatermét használta a program megvalósításának helyszínéül. A legkisebbeknek elsősorban játékos sporttevékenységet terveztek pedagógusaink: célbadobás, mocsárjárás, tánc, zenés aerobic, hulahoppkarika variációk, sorverseny tárgyhordással. Jókedv, hangos nevetés mellett fontos volt, hogy minden kisgyermek különböző mozgásformákat tapasztaljon meg, és olyan élménnyel térjen haza, hogy minél többet mozogjon a program által kipróbált feladatok/játékok után.

A 2. évfolyam a Ligetben tartotta a sportnapot, ahol a három osztály 3 akadályon mérette meg ügyességét. Egyik akadályon zsákban szökdelés, másik akadályon mocsárjárás és a harmadik akadályon egy deszkán kellett ügyeskedve járni 3-3 gyermeknek. /Egyensúly, csapatmunka, irányok fejlesztése./

Az Európai Diáksport Napi programsorozat iskolai rendezvényeibe ebben az évben beépítettük az ”Irány a zöld!„ üzenetet. Ebben a gyönyörű őszi időben a 3. évfolyamosok kerékpárra pattantak és bejárták városunk határát, gáton és földúton kerekezve jó hangulatban töltötték el ezt a délutánt. A kerékpártúránkhoz szülők is csatlakoztak kísérőként.

A pénteki sportnapon a 4. évfolyamosok biciklitúrát tettek a Balai hídhoz. Kihasználva a természet adta lehetőségeket, csapatokba alakultak és sorverseny feladataival küzdöttek meg. Volt ott karikaváltó, zsákban futás, társhordás és gáthempergés.