Pályaorientációs nap, alsós (2021.11.10.)

Pályaorientációs nap az alsóban főleg a foglalkozásokkal való ismerkedés játékos formában, illetve saját tapasztalat szerzése „üzemlátogatás” során valósult meg. Reméljük ezek a napok a későbbiek során segítenek majd a gyerekeinknek foglalkozást/pályát választani.

1. évfolyam:

„Mi leszel, ha nagy leszel?” Erre a kérdésre sem lehet elég korán elkezdeni a választ keresni. E cél érdekében mi, elsősök is bekapcsolódtunk az iskolai pályaorientációs nap programjába. Játékos feladatok segítségével bővítettük ismereteiket a különböző foglalkozásokról az interaktív tábla segítségével. Találós kérdések, dalok, képek alapján kellett különböző foglalkozásokat felismernünk. De volt a témához kapcsolódó labirintus, puzzle, színező is. Nem maradhatott el Mekk Elek, az ezermester c. bábfilmsorozat egy részének a megtekintése sem. Betekinthettünk a művészeti iskolában a tánctanárok munkájába. Megnéztük a ruhatárban a ruhákat, cipőket, kellékeket. A közös tánctanulás sem maradt el, megtapasztaltuk, hogyan dolgozik a tánctanár. A nap csúcspontja a Megváltó Gyógyszertárba tett látogatás volt.

2. évfolyam:

A pályaorientációs napon a 2. évfolyam tanulói változatos formában ismerkedtek meg az egyes foglakozásokkal.

Voltak, akik ellátogattak a rendőrségre és a tűzoltóságra is, ahol Koós Róbert és Sörös Tibor mutatta be a munkájukhoz tartozó legfőbb tevékenységeket. A gyerekek beülhettek és kipróbálhatták a rendőrautót és a tűzoltóautót is. Mások, Debreczeni Emese fodrász által ismerkedhettek meg a fodrász szakma csínjával-bínjával, a fodrászok eszközeivel, a szakma fortélyaival. A Megváltó Gyógyszertár dolgozói, a gyógyszerészek munkájába engedtek bepillantást a kíváncsi kis szemeknek. A délelőtt folyamán a gyerekek játékos formában egymásnak is bemutatták álmaik foglakozását. A lányok a kozmetikus szakmát, a sminkelési és körömfestési trendeket, a fiúk asztalos, focista, rendőr szakmákat részesítették előnyben.

3. évfolyam:

A pályaorientációs nap alkalmával a harmadik évfolyam IKT eszköz alkalmazásával megismerkedett több különleges szakmával . A 3.b osztály átlátogatott a Petőfibe. Az itt látottak lenyűgözték a gyerekeket. Az „a”-sok activityn és különböző játékokon keresztül fedezték fel a foglalkozásokat. Az évfolyamunk lehetőséget kapott betekinteni a gyógyszertár munkájába, ez igazán különleges és izgalmas élmény volt a gyerekeknek. Egy tartalmas napot tudhatunk magunk mögött.

4. évfolyam:

A negyedikesek legfőbb és talán legérdekesebb feladatot kapták ezen a napon. Riportot kellett készíteniük az iskola dolgozóival a munkájukkal kapcsolatosan. A gyerekek már napokkal a program előtt készültek erre a feladatra: kérdéseket gyűjtöttek – megtanulták hogy a kérdés feltevéshez is kell előinformáció -; nyilatkozatot alkottak, próbálgatták ki mit fog kérdezni és hogyan;  időpontot kértek/egyeztettek az érintett interjúalanyokkal. Az témanap során elkészült riportokat megnéztük, majd kiértékeltük, beszélgettünk róluk. Mind mellett játszottunk Amerikából jöttem, mesterségem címere c. kitalálósat, beszélgettünk a szülők foglalkozásairól, különleges mesterségekről, és hogy Mi szeretnék lenni?! Természetesen nem maradhatott el Mekk mester – mint önmagát próbálgató szakembe r- bábfilm sorozat néhány részének megnézése sem.  Délután a napközis gyerekek betekinthettek a Megváltó Gyógyszertár munkájába, amit itt is megköszönünk!!