Aranyosapáti 2019 – A ,,Magyar vidék napja”

2019. május 12-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban jártam Németh Zsombor 6. osztályos tanulónkkal.

Nick Ferenc, a ,,Falvak Kultúrájáért Alapítvány” kuratóriumának elnöke hívott meg bennünket a IX. Magyar Világtalálkozó ünnepélyes megnyitójára és a „Magyar Vidék Napja” eseményére. A „Vidékfejlesztési Akadémia” előadói között Zsombor is szerepelt a Balogh János tájökológiai konferencián előadott „Kezünkben a Föld” című előadásával. Zsombor méltóan képviselte Túrkevét és a Petőfi Sándor Általános Iskolát.

Sikeres előadásának köszönhetően augusztusban az Aranyosszigeti Ifjúsági Táborban nyaralhat. A konferencia előadásain túl gazdag program részesei voltunk. Részt vehettünk  az „Összefogás a Magyarságért Díj” átadásán, kopjafa-emlékoszlopok felszentelésén és átadásán, postagalambok reptetésén, továbbá a Wass Albert-emlékhely és dombormű avatásán. Megtekinthettük a „Fegyverek és múzsák” címmel megrendezett katonaművészek kiállítását is.

Zsomborról tudni kell, hogy nagyon szereti a történelmet. Azon belül is különösen a II. világháború történései érdeklik. Számos könyvet olvasott már a témával kapcsolatban. Aranyosapátiban személyesen találkozhatott az ,,Elhallgatott esztendők” című könyv írójával, Végh Józseffel, aki dedikálta is számára a könyvét.

Köszönjük az élménydús napot Nick Ferencnek és a közreműködést Dr. Szabó Zoltánnak.

Pagonyiné Mikes Irén