Túrkevei diákok a CineFest filmfesztiválon

 A 2016-ban megalakult Magyar Hollywood Tanács fő célkitűzése a magyar gyökerekkel rendelkező filmes hírességek, főként a Hollywoodban alkotók emlékének megőrzése, életüket és munkásságukat példaként állítva a mai fiatalok elé. A Tanács munkatársai és különösen a vezetőjük, Bokor Balázs – egykori diplomata, főkonzul –  megszállottként dolgoznak azon, hogy a hírességek szülővárosaival folyamatosan kapcsolatot tartsanak, a világ elé tárva, honnan is indultak ezek a kiválóságok.

Ennek szellemében került sor tavaly szeptemberben, a Magyar Hollywood Tanács, Túrkeve Város Önkormányzata és a Túrkevei Finta Múzeum szervezésében Túrkeve híres szülöttjének, Korda Sándor születésének 124. évfordulója alkalmából megrendezett ,,Túrkevei Filmmogul” című programra.

A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt években versenyeket, majd országos döntőket szervezett valamely híresség szülővárosában diákok számára, ily módon is ráirányítva a média, a filmesek, filmszeretők figyelmét ezeknek a különleges embereknek az életútjára.  

Az idei évtől az őszi, Miskolcon megrendezésre kerülő nemzetközi filmfesztivál egyhetes programsorozatának egyik állomása lett az az országos döntő, amelyre egy túrkevei csapat is meghívást kapott.

Örömmel, de megilletődve készültünk kisvárosunkból a vörös szőnyegre lépni.

A zsűri neves operatőr, filmrendező, és más filmes szakemberekből állt. Mindenki nagyon közvetlenül és nyitottan állt ehhez a találkozóhoz. Érződött, hogy szakmájuk alapja a másokkal, most éppen a tizenévesekkel folytatott kommunikáció. A hosszú vetélkedő minden feladata valamilyen módon kapcsolódott a hollywoodi magyarokhoz és filmsikereikhez. A nem kis kreativitást igénylő megoldások igazi csapatmunkát igényeltek. Bepillantást nyertünk a filmzenék, a díszletek, trükkök világába is, abból a korszakból, amikor még nem is hallott a világ a számítógépek által megvalósítható képi és zenei lehetőségekről.

Bár csapatunk nem jutott be az első három helyezett közé – akiknek egyébként filmes tábor a jutalmuk – mindannyian fantasztikus időutazáson vettünk részt, egy igazi ÉLMÉNY volt ez a nap.

Retterné Gyenes Erika

A fotón a hátsó sor balról jobbra: Csuka Fanni, Árvai Réka Judit, Bokor Balázs
első sor: Zsemberi Gabriella és Retterné Gyenes Erika