HATÁRTALANUL

HATÁRTALANUL! HAT-14-01

„A szeretet hídján át”- dallal, tánccal, verssel a Vajdaságban

A kirándulás időpontja: 2014. szeptember 16-19. (4 nap )

Résztvevő diákok száma: 35 fő 7. évfolyamos diák
Kísérő pedagógusok száma: 4 fő
Szíjártóné Kun Zsuzsa projektvezető, pályázatíró
Czeglédi Erzsébet pályázatíró
Németh Károlyné igazgató
Bori Lászlóné tanár

Előkészítő óra: 2014. szeptember 8.

  • 1. óra A Vajdaság társadalmi és természetföldrajzi szemmel. PPT előadás
    előadó: Németh Károlyné földrajz szakos tanár
  • 2. óra A tanulmányi kirándulás útvonala, települések nevezetességei. Népesség, magyarság létszáma. PPT előadás
    előadó: Czeglédi Erzsébet biológia szakos tanár
  • 3. óra A kulturált és kooperatív viselkedés szabályai.Magyar népdalok tanulása, bemutató műsor előkészítése
    előadó: Szíjártóné Kun Zsuzsa ének szakos tanár

Fakultatív előkészítő óra: 2014. szeptember 9.

  • 1. óra Túrkeve és Újvidék kapcsolata
    előadó: Dr Szabó Zoltán polgármester
  • 2. óra Trianon következménye, a magyarság államhatáron kívüli elhelyezkedésének történelmi okai. PPT előadás
    előadó: Török Róbert történelem szakos tanár
  • Részvétel a Város Napja ünnepségen, koszorúzás.
 

A Vajdasági tanulmányi kirándulás szülői értekezlete

2014. szeptember 10-én szülői értekezleten vettek részt az utazó diákok szülei.
Szijártóné Kun Zsuzsa projektvezető tájékoztatta a szülőket a HATÁRTALNUL pályázat céljáról, az EMMI által nyújtott támogatás – 1 010 430Ft – felhasználási lehetőségéről (csak szállás, valamint autóbusz által megtett km költsége). A kirándulás a befizetett önrész valamint a támogatók adományából valósul meg/ belépők, étkezési költség/.
Czeglédi Erzsébet tanárnő ismertette PPT előadásban az útvonalat, a megvalósítandó programokat.

Támogatók
– Túrkeve város Önkormányzata
– Dr Szabó Zoltán polgármester
– Palánta Kulturális és Sportegyesület
– Petőfi Diáksport Egyesület
– Finta Múzeum
– Városi Művelődési Intézmény
– Túrkeve Termál- és Élményfürdő, Szálló, Apartman és Kemping
– Juhosné Dr Oláh Gyöngyi
– Dr Örsi Julianna
– Csajbók Ferencné
– Mészáros Lászlóné
– Kánya László
– Christof Boss
– Vida Tamás
– Dr Thodory Zsolt
– Török Róbert
– Nagyné Bedő Ildikó
– Cseh Sándor
– Szecseiné Pápai Erzsébet

 

„A szeretet hídján át”- dallal, tánccal, verssel a Vajdaságban

ÚTINAPLÓ

1. nap 2014. szeptember 16.
Indulás kedden reggel 6 órakor. Búcsúzás a szülőktől, bepakolás a buszba, elhelyezkedés, majd integetés a szülőknek. Elindult a csoport a nagy utazásra. Többen nagy izgalomban voltak, hiszen sohasem jártak még külföldön. Többszöri pihenővel Tompánál léptük át a határt, majd a déli harangszó előtt érkeztünk Szabadkára. Először a Városi Könyvtárban vártak bennünket, ahol a tudományos főosztály munkatársa bemutatta a könyvtárat. Több mint 300 000 könyv található itt. A katalógus teremben költők, írók szobrai láthatók, köztük a város szülötte Kosztolányi Dezső szobra is. Megtudtuk, hogy a gyermek részlegben sokféle programot szerveznek a tanulóknak. Átadtuk a városunkról szóló könyvcsomagot.
Ezután a fő téren át a Városházára mentünk, ahol megtekintettük a gyönyörű szecessziós stílusban épült Díszterem belsőt. A Városháza előtti téren megcsodáltuk a kék és zöld színű Zsolnay szökőkutakat és fotókat készítettünk. Átsétáltunk a Kosztolányi Gimnáziumhoz, megkoszorúztuk Kosztolányi Dezső szobrát, Nagy Georgina Kosztolányi Dezső Doktor úr c. versét mondta el, majd megnéztük Csáth Géza szülőházát. A sétáló utca felé haladva utca neveket gyűjtöttünk, melyeket magyar és szerb nyelven is felírtak, s rátaláltunk a Petőfi utcára is. Közben megnéztük a Raichle Palota szép épületét.
Tovább utaztunk a 8 km-re lévő Palicsra. Itt a Miroslav Antic magyar tagozatos iskolában vártak bennünket. A kedves fogadtatás után a fiúk foci meccset játszottak, a lányok műveltségi vetélkedőn vettek részt. Vetített képes előadásban Orosz Nóri és Nagy Gina bemutatta városunkat és az iskolánkat. Palics szép fürdőváros, kellemes sétát tettünk a Palicsi tó partján a vendéglátókkal, miközben a gyerekek között barátságok alakultak ki. Az eco szakkör vezetője bemutatta a tó környékének élővilágát. A tó körüli park rendezett, így kevés szemetet találtunk, amelyet összeszedhettünk volna. Miután elbúcsúztunk vendéglátóinktól, az Állatkertben tettünk még sétát, ahol nagyon szépen parkosított környezetben élnek az állatok.
Hosszú fárasztó utazás után érkeztünk Kishegyesre, a szálláshelyre, ahol mind a 4 napon családias vendéglátásban volt részünk. Este naplóírás, daltanulás volt a program.

 

2. nap 2014.szeptember 17.
A reggeli után Magyarkanizsára utaztunk és a Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolába látogattunk el. Az Ady épületben fogadtak bennünket a 7. osztályos tanulók, ahol az aulában Ady emlékfal látható. Az iskola tanulói bemutatták városukat és az iskola történetét, a mi tanulóink szintén, majd kulturális program következett: közös daltanulás, szavalat, tánc. Irházi Erika és Nagy Milán a Kistücsök néptánccsoport tagjai kunsági táncot mutattak be, Szijártóné Zsuzsa tanárnő pedig túrkevei népdalokat tanított. Városnézésen megtekintettük a Magyar Házat és a Gyógyfürdő szép parkját, majd egy Tisza parti étteremben ebédeltünk. A finom ebéd után a parton növényeket gyűjtöttek és határoztak meg a gyerekek.
Utazásunkat folytatva megálltunk Zentán a Zentai csata emlékhelynél, amely arra emlékeztet, hogy a mohácsi csata után visszavonuló török hadak Zenta városát nagy részben elpusztították. Az emlékhelyen koszorút helyeztünk el, Koós Imre tanuló emlékezett a csata eseményeire. Következő helység Ada, melynek híres szülöttje Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője volt . Nédó Szintia ismertette Szarvas Gábor életútját.
Késő délután érkeztünk meg Óbecsére a Petőfi Sándor Általános Iskolába,
ahol a magyar tagozatos tanulók fogadtak. Az igazgató úr köszöntője után a vendéglátók és mi is kulturális műsort adtunk, majd az ajándékainkat adtuk át. Iskolánk a Szivárvány festő szakkörtől egy képet és könyveket kapott, a gyerekek pedig szív alakú mézes kalácsot , amelyet a szakkörös gyerekek készítettek. Ezután elmentünk a Than Emlékházba, amely Than Mór festőművész és testvére Than Károly vegyész-fizikus szülőháza. Itt láthatók a festő képei valamint interaktív játékokban próbálták ki ügyességüket a gyerekek. Megtekintettük még a katolikus templomban Than Mór által festett oltárképet.
Este a vacsora után a program kürtős kalács sütés volt a Pékmúzeum udvarán, majd a naplóba leírták a gyerekek a napi élményeket.

3. nap 2014. szeptember 18.
A korai ébredés után az első úti célunk a Tarcal-hegység Nemzeti Park volt. Szerb neve Fruska Gora. A nemzeti park kiállítását a park biológus munkatársa mutatta be. Sok érdekeset tudtak meg a gyerekek a növény és állatvilágról, a hegység keletkezéről, az ott megtalált kövületekről.
A következő úti cél Újvidék volt. Először a Péterváradi erődbe mentünk fel 224 lépcsőn az óratoronyhoz, melynek érdekessége, hogy mutatói fordított szerepűek. A legenda szerint a nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt. Itt Csáky S Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Kultúra Lovagja várt bennünket és kalauzolt a városban a nap folyamán.
Ellátogattunk a Petőfi Sándor Általános Iskolába, majd a finom ebéd után a Fórum Kiadóba és a Magyar Szó szerkesztőségébe mentünk, mindkettő egy épületben van. A kiadó és a szerkesztőség igazgatója tájékoztatott a könyvkiadásról, rögtönzött kiállításon mutatták be az általuk kiadott könyveket, folyóiratokat. Ezután kölcsönösen átadtuk egymásnak az ajándék könyv- csomagokat, a gyerekek pedig gyermekirodalmi kiadványokat kaptak. A tanulók nagy érdeklődéssel hallgatták Bába Lúcia újságírónőt, aki a munkájáról mesélt, majd a szerkesztőség vezetői dedikálták a kapott könyveket .Az Újvidéki sétát gyalogos városnézéssel folytattuk a sétáló utcán, megnéztük még a Püspöki Palotát, a Városházát , majd elköszöntünk vendéglátóinktól.
Este Kishegyesen a szálláshelyen az udvari játszótéren kipróbálták a gyerekek a mászórudat, hintát, sétáltak a faluban, majd naplóírás következett .

4. nap 2014. szeptember 19.
Elérkezett az utolsó nap. Elköszöntünk vendéglátóinktól. Utunk első állomása Topolya volt, ahol ellátogattunk a Csáki Lajos Általános Iskolába. A kedves fogadtatás itt is kulturális programmal folytatódott. Az iskola énekkarának műsora nagy élmény volt számunkra. Közösen elénekeltük a magyar, a szerb és az Unió himnuszát, majd ismerkedtek egymással a tanulók. Az igazgatónő bemutatta a várost és az iskolát, megtudtuk kik voltak a „Petőfi brigád” tagjai, s milyen kapcsolatuk volt az iskolával. A városban tett séta során bementünk Szerbia legmagasabb katolikus templomába, ahol megnéztük a Barabás Miklós által festett oltárképet. A Néprajzi házban valamint a Bognár és kovács műhelyben sok érdekességet tudtak meg a gyerekek régi mesterségekről.
Hazafelé utazva megálltunk Bácskossuthfalván a Kossuth szobornál, ahol egy Kossuth nóta eléneklése után koszorút helyeztünk el és megemlékeztünk a Nagykunságból ide kitelepített magyar családokról. Bajmok határában az út mellett található kaponyai csata emlékműnél szalagkötéssel emlékeztünk a csata eseményeire és Nico Boss tanuló elmondta Petőfi: Csatatéren c. versét. A késői ebéd után délután Szabadkán sétáltunk a belvárosban, fagyiztunk, vásároltunk és Tompánál átlépve a határt késő este érkeztünk haza Túrkevére.

Az utazás a Student Lines Diákutazási Iroda /autóbusz, szállás, idegenvezetés/ segítségével valósult meg.

 

Értékelő óra: 2014. szeptember 26.

Moderátor: Szíjártóné Kun Zsuzsa projektvezető tanár

  • 1. óra Összetartozunk – játékos vetélkedő az utazás során megismert városokról,irodalmi, történelmi eseményekről
    /TOTÓ, Hol jártunk?-városok felismerése képekről,
    Betűhalmaz-fogalmak összerakása, Képkirakó – ismertető
    A kirakott képekről/
    játékvezető: Czeglédi Erzsébet tanár
  • 2. óra Tanulói projektek bemutatása az úti élményekről
    Az Összetartozás naplójának bemutatása egymásnak.
    Fotók, videók megtekintése. Több száz fotó, videó készült
    az utazás során, amelyet a résztvevők megosztottak
    egymás között. 
  • 3. óra Az utazás programjának értékelése.
    Értékelő lap kitöltése, értékelése /szakmai program,
    szervezés, emlékekre vonatkozó kérdések/
    Tudósítás az iskolai honlapra, újságba, interjú a Túrkeve Tv-be. 
 

Fakultatív bemutató előadás: 2014. október 1.

A kiránduláson részt vett 7. osztályos tanulók PPT előadásban /képek, videó/ mutatták be a városokat, helyszíneket, amelyeket a
4 nap alatt végig jártak. Meséltek a meglátogatott iskolákban látott élményeikről, a vajdasági gyerekekkel kialakított barátságokról, közös programokról. A program közös énekléssel fejeződött be.
Az előadásokat Bodó Gabriella, Tőke Levente, Révész Boglárka, Nagy Georgina, Lakatos Vanessza, Irházi Erika, Kovács Rita, Nagy Milán, Kánya Lili 7. osztályos tanulók tartották azon érdeklődők – 61 fő – tanuló és pedagógus számára, akik nem vettek részt a kiránduláson.

 

Nemzeti Összetartozás Napja 2014. október 13.

Az osztályok az állomásokon sorban haladnak, forgószínpad szerűen cserélnek helyet, így minden tanuló részt vesz valamennyi feladat megoldásában.
Az iskola folyosóján fotó kiállításon mutattuk be a kirándulás helyszíneit és a tanulók által írt Összetartozás Naplókat.

Program
1. állomás A Kistücsök iskolai néptánc csoport vezetője Dittrichné Szegő Hedvig vezetésével szerb és magyar néptáncok tanulása.

2. állomás Nemzetiségek zászlói – összevágott kép kirakása, azonosítása . Vers a zászlóról. Különböző nyelven írt szavak társítása a nemzetiségekhez.

3. állomás „Magyar vagyok, magyarnak születtem” – játékos vetélkedő

4. állomás Vajdasági élmények . A kiránduláson részt vett tanulók PPT előadása

5. állomás Trianoni események – előadás

6. állomás „Magyarnak lenni büszke gyönyörűség” – versek , novella részlet felolvasása. Tanulói feladat versírása a témában.

7. állomás Vajdasági és magyar népdalok – daltanulás, közös éneklés

A nap zárásaként a naplók értékelésére került sor. A legtartalmasabb és legszebb naplót író tanulók jutalomban részesültek: Bodó Gabriella, Gaál Henrietta, Révész Boglárka, Kovács Rita, Orosz Nóra