Egészségnevelési hét a Petőfi felső tagozatán

Iskolánkban, ebben a tanévben is megrendeztük az egészségnevelési hetet. A rendezvény célja, hogy az iskola helyi tantervben is előírt egészségnevelési feladatokat, nevelési célokat a tanórai kereten kívül, játékos keretben, gyakorlatközpontúan teljesítsük.

„Legyen minden nap mézes nap!” Ez a szlogenje egy országos, a mézfogyasztását és a méz egészségre gyakorolt jótékony hatását népszerűsítő kampánynak. Az első napon, november 15-én a diákjainknak mézes tízóraiban volt részük, amelyhez különböző gyümölcs ízesítésű teát kortyolhattak. A mézet helyi termelők ajánlották fel, az idén már második alkalommal. A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy minden elfogyott.

Az egészségnevelési hetet hagyományosan a biológia-földrajz és az osztályfőnöki munkaközösség szervezi. A hétfői és keddi programok szervezésében, lebonyolításában csatlakozott hozzánk Tóthné Czinder Valéria, aki szeptembertől óvodai és iskolai szociális segítőként dolgozik a mi sulinkban is. Így 18-án a karcagi Vöröskereszt munkatársai tarthattak egy tanulságos, interaktív előadást az elsősegélynyújtás témakörében. Gyerekeink, sajnos minden osztályból csak hárman, nagyon érdeklődők voltak és lelkesen vettek részt a programon.

A hagyományos vetélkedőre kedden került sor. A belépő most is egy plakát készítése volt, amelyek az egészséges életmódot propagálták. Az 5-6. és a 7-8. osztályok külön-külön versenyeztek. Teszteket, rejtvényeket és más játékos feladatokat kellett megoldaniuk.

Mindig nagyon népszerű a „Terülj asztalkám”, az idén változtattunk a „kiíráson”. Minden csapat csak az általunk biztosított nyersanyagokat használhatta fel a saját egészséges ételkreációjához (tányérjához 🙂). Kiderült, hogy sok ételszobrász is tanul iskolánkban.

Zárásként minden évfolyam rendkívüli osztályfőnöki órán vett részt. Az órákat a mezőtúri kórház Egészségfejlesztési Irodájának szakemberei tartották a fogápolás, a tisztálkodás, a serdülőkori problémák, és a káros szenvedélyek témakörében.

A gyerekek nevében is köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a hét sikeréhez. Külön köszönet illeti Pagonyiné Mikes Irén tanárnőt, akinek mindebben oroszlánrésze volt.

Vad Lajos Zoltán

Egészségnevelési hét (felső tagozat) képek

Mézes reggeli 2019 (felső) képek