Hírek a Petőfiből: Békési tájakon

A Palánta Egyesület az idén is megszervezte a felsős diákok őszi kirándulását. Sokat gondolkoztunk, hogy merre vegyük az irányt és végül Gyula mellett döntöttünk.

Viszont, ha már ott vagyunk, nem szabad kihagyni a közelben lévő Vásárhelyi-Bréda kastélyt sem, ami az elmúlt években került fel az ország idegenforgalmi térképére. A neve talán megtévesztő, mert nem valamelyik „Vásárhelyen” található, hanem az eddig csak a vasúti menetrendből ismert Lőkösházán. Október 25-én délben keltünk útra, az időjárás kegyeibe fogadott bennünket. Csak a színes ruhába öltöző fák jelezték, hogy elmúlt a nyár, és állítólag ősz van. Sajnos ebből több diákunk nem sokat vehetett észre, mert úgy érezték, megharagszik a „telójuk”, ha nem simogatják elég intenzíven 😊.

Gyulán a várat tekintettük meg, és egy fagyizás erejéig rövid sétát tettünk ebben a szép, rendezett kisvárosban. A Bréda kastély látnivalóit idegenvezetés keretén belül ismertük meg. Leglátványosabb talán a Foucault-inga volt, ami a Föld tengely körüli forgását volt hivatott igazolni. A nap fénypontja pedig a kastély falára vetített 3D animáció volt. Én másodjára láttam, de most is ámulva néztem.

A tervezetthez képest félórával később érkeztünk haza egy tartalmas, élménydús kirándulásról.

Vad Lajos Zoltán (PSÁI munkaközösség-vezető)