„Beszélni nehéz”

– szól Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítójának még ma is érvényes híres mondása. Jól beszélni sohasem volt könnyű. De a nyelvi igényesség, az odafigyelés, a sok gyakorlás meghozhatja gyümölcsét. Január 18-án a Mezőtúri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában megrendezett Szép Magyar Beszéd verseny területi döntőjén – ahol egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasni a versenyzőknek a zsűri előtt –, a Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai közül Németh Zsombor 5. osztályos és Busi Olívia 8. osztályos tanulók a korcsoportjukban az I., Kovács Adél 6.-os tanuló a II. helyezett lett. Ratkai Réka 7. osztályos tanuló, aki először indult ezen a versenyen, ügyesen helytállt.

Ahhoz, hogy valaki egy ilyen megmérettetésen jól szerepeljen, sokat és jól kell olvasnia. Ugyanis a pontos, szöveghű, értő olvasás birtokában lenni elengedhetetlen feltétel a sikeres versenyzés során. De meg kell tanulni azt is, hogyan kell kiállni idegen emberek elé, jól hallhatóan, megfelelő tempóban megszólalni és megértetni másokkal a közlendő szöveget. Itt nem az győz, aki jól színészkedik, hanem aki kifejezően tudja tolmácsolni a kapott szöveget. Aki már egyszer is kipróbálta, biztos tapasztalta, nem könnyű feladat!

Olívia versengésének még nincs vége, ugyanis továbbjutott az országos döntőbe, ahol Kelet-Magyarország megyéinek legjobbjaival mérheti össze tudását. A versenyzőket neves nyelvészekből, Kazinczy-díjas pedagógusokból álló zsűri értékeli majd áprilisban a háromnapos versenyen.

A diákok felkészítői Nagyné Bedő Ildikó, Szíjártóné Kun Zsuzsa és Madarasi Magdolna tanárnők voltak.
Az eredményekhez gratulálunk!

Madarasi Magdolna