„Arany 200” a Petőfiben

„Arany 200” a Petőfiben

„Nem ismerek az egész földgolyón nagyobb művészt 
  Arany Jánosnál, sem az élők, sem a halottak között.”

/ Kosztolányi D./

      Az Arany János emlékév alkalmából, a 200 évvel ezelőtt született költő óriásra, tanárra, precíz hivatalnokra, a magyar nyelvet igen mívesen használó, egyik legnagyobb szókinccsel rendelkező, több idegen nyelvet ismerő kiválóságra emlékeztek az Arany emlékév alkalmából iskolánk felső tagozatos diákjai október 26-án délután, halála évfordulója közelében.

      Már hetekkel korábban elkezdődött a készülődés, az emlékezés. Több diák meglátogatta a Mezőtúrra érkező Arany buszt, ahol egy érdekes interaktív országjáró kiállítás részesei lehettek a diákok. Előzetes feladatként minden osztálynak készíteni kellett Arany Jánosról egy tablót, valamint idézetet gyűjteni az „idézetfára”.

      A felső tagozatról közel 100 tanuló vett részt az emlékdélutánon a változatos programokon. Megismerkedhettek Arany János által írt és megzenésített dalokkal. Osztályonként Arany versek bemutatására került sor. Arany egyik fő műve, a Toldi apropóján erőpróbát is tartottunk, ahol dárda- és malomkő hajításban, valamint petrencés rúd tartásában mérhették össze erejüket a „vitézek”.

      A sok érdekes pillanat közül újszerű volt az „Arany hintó” megjelenése, ahol Arany János életének és a Toldi megidézésével egy interaktív játék részesei voltak a tanulók.

      Vidám, tartalmas, méltó eseménysorozattal emlékezett meg iskolánk a névadója, Petőfi Sándor, legjobb a barátjáról. Arany Jánosról.

      Kosztolányi Dezső szavai igen helytállóak: „A költőben minden korszak mást lát, az új nemzedékek mindig a maguk igéit olvassák ki ugyanabból a könyvből, amit őseik az asztalon hagytak. (…) Apáink más Arany Jánost olvastak, mint mi. Övék volt az epikus, a fiatal, a nyugodt. Miénk a lírikus, az öreg, az ideges.”

                                                                            Nagyné Bedő Ildikó

További képek a rendezvényről