Palánta Egyesület kirándulások

Októberben a Palánta Kulturális és Sportegyesület két kirándulást szervezett a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak.

Az alsós kisdiákok – 45 tanuló 4 pedagógus kíséretével – zuhogó esőben, de annál nagyobb várakozással indultak el október 6-án. Először Rákóczifalván a Maci Múzeumba látogattak , ahol a játék mackók varázslatos világában érezhették magukat. A szakszerű tárlatvezetésből megtudták, hogy ma már több mint 1700 mackó látható itt, a legidősebb kora 111 év. A macihad gyűjtemény darabjai között múzeumi ritkaságok is megtalálhatók, pl. a fekete maci, vagy a legkisebb , ami mindössze 2 cm nagyságú. Híres emberek macijai is bekerültek a kollekcióba, pl. Latabár Kálmán színművész macija. A mackók származásuk mellett öltözetükben a történelmi korok öltözködési stílusát is felelevenítik,pl felismerték a gyerekek a “Hét vezér”, “István király” és “Gizella királyné” alakját. A múzeumban láthatók még gazdagon díszített fémdobozok, amelyekben egykor kávét, teát, csokit, szivart árultak. Megcsodálták a gyerekek a több száz éves gyönyörű bútorokat is, melyek a Rákóczi-kastélyból származnak. A látogatás végén megnézhették a gyerekek a műhelyt, ahol a macik ruháját szabják-varrják az ügyes kezű asszonyok. Az, hogy élmény volt ez a látogatás, mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg fotó amit a gyerekek készítettek.

Délután Szolnokra utaztak, ahol a nemrég megnyílt RepTár Repülőmúzeumba látogattak el, mely egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A hatalmas területen muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök ,hajtóműmodellek láthatók. A szakvezetésben sok ismeretet kaptak a gyerekek a hazai repüléstörténetről, a hajtóművek, légvédelmi eszközök működéséről. Az egyórás tárlatvezetés után természetesen minden kisdiák kipróbálta a kalandpálya izgalmas, kihívásokkal teli akadályait, mint pl labirintuspályát, a mászókát, az egyensúlyozó pályát,stb.

A hideg, esős napon élményekkel gazdagodva érkeztek haza tanulóink a kirándulásról.

Czeglédi Erzsébet


Budapesti kiránduláson jártak a Palánta Egyesület tagjai

2016. október 15-én szombaton 45, elsősorban 7-8. osztályos diák és 3 tanárnő, Czeglédi Erzsébet, Ferenczi Mária és Nagyné Bedő Ildikó Budapestre látogatott, ahol nagyon gazdag, érdekes program várt rájuk.
Elsőként 1 órás hajóúton ismerkedtünk a főváros Duna-parti nevezetességeivel. Kezdetben a szabad fedélzetről figyeltük a szebbnél szebb épületeket, majd a hideg a hajó zárt részébe „parancsolt” bennünket. Rájöttünk, hogy mindenhonnan gyönyörű a panoráma.
A következő állomásunk a Nemzeti Múzeum volt, ahol interaktív, élő múzeumi programban volt részünk. Megelevenedett előttünk a török kor. A tárlatvezetők Báthory István kortársaiként korhű ruhában, korabeli fegyverekkel, hangszerekkel mutatták be a fényességes padisah korát, életét. Találkozhattunk Tinódi Lantos Sebestyénnel is, aki tekerőlantja segítségével mesélt a történelmi eseményekről.
3 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művének különleges feldolgozását láthattuk, ahol a cirkuszi elemek, a színház és a musical egyszerre volt jelen. Nagyon érdekes, látványos előadás volt!
Az eseménydús napunk még mindig nem ért véget! 18 órakor vártak bennünket az Magyarország házában, a Parlamentben, ahol szakavatott tárlatvezető és rendkívül korszerű fülhallgató – audio guide – segítségével ismerhettük meg a csodás épület egy részét. Elámultunk az aranyozott falak láttán, a vörös szőnyeggel borított lépcsőkön és a csodás folyosókon, a kupolatermen és sokáig a világ legmodernebb távfűtésével, hűtésével rendelkező egyik üléstermén, amit megnézhettünk. Varázslatosan szép volt kívül is, belül is a Duna-parton magasodó csodaszép neogótikus épület!

Köszönjük Túrkeve Város Képviselő-testületének, az adójuk 1 %-át felajánló felnőtteknek, és Sallai Róbert országgyűlési képviselő úrnak, hogy díjmentesen lehettünk részesei a csodálatos budapesti kirándulásnak!

Az emlékezetes napról tudósított:

Nagyné Bedő Ildikó tanárnő